Wat is APK


De APK (Algemene Periodieke Keuring) is een in Europa verplichte keuring ten behoeve van de verkeersveiligheid en voor bescherming van het milieu. De APK is slechts een momentopname. De APK geeft geen garantie dat het voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden. Een APK goedgekeurd voertuig houdt niet in dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatig onderhoud van uw auto of motor blijft dus heel belangrijk. De auto mag 2 maanden vóór de einddatum ter keuring aangeboden worden. Bij goedkeuring wordt de oude datum verlengd. Wordt de auto twee maanden vóór de afloop van de huidige periode opnieuw goedgekeurd, dan geldt de nieuwe periode dus 2 maanden langer. De einddatum van het keuringsbewijs mag niet overschreden worden.


Roetmeting

Auto's met een dieselmotor en met een bouwjaar van 1980 of later ondergaan bij de APK een roetmeting. Hierbij wordt de hoeveelheid roet die de auto uitstoot gecontroleerd door de motor onbelast en volgas te laten draaien en hierbij optisch de roethoeveelheid te meten. De meting duurt maar een paar seconden maar moet succesvol worden uitgevoerd alvorens goed bevonden te worden. Dieselmotoren van na 1972 zijn erop gebouwd om deze meting te kunnen ondergaan als de onderhoudsbeurten volgens de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd. Tegenwoordig hebben bijna alle auto's OBD in de auto en als deze geen foutmeldingen geeft, is de roetmeting niet verplicht(auto’s vanaf 2006).


Viergasmeting

Auto's met een benzine- of lpg-motor met een 'geregelde' katalysator en met een bouwjaar van 1993 of later moeten een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt. En als dat wel zo is dan is mogelijk de katalysator defect die de meeste schadelijke stoffen omzet.


Kilometerstand

De registratie van de kilometerstand van auto's is sinds 1999 een wettelijk verplicht onderdeel van de APK. Deze kilometerstand wordt geregistreerd in de databank van de Stichting Nationale Auto Pas (NAP). Bij de APK worden kilometerstanden gecontroleerd en vastgelegd. Indien de kilometerstand minder is dan bij vorige controle wordt de auto onmiddellijk afgekeurd.


Keuringsrapport

Als een auto is gekeurd, ontvangt de eigenaar een keuringsrapport, zowel bij een goedkeuring als bij een afkeuring van de auto. In Nederland is het niet meer verplicht om het keuringsrapport in de auto te hebben en op verzoek te tonen, maar in het buitenland kan er nog wel naar gevraagd worden. Op het keuringsrapport worden niet alleen reparatie- en afkeurpunten aangegeven, maar ook adviespunten. Dit zijn geconstateerde gebreken die nog niet tot afkeur van de auto leiden maar wel binnen afzienbare tijd gerepareerd moeten worden.


Afkeuring

Als een auto naar aanleiding van de APK reparaties nodig heeft, wordt deze afgekeurd. De eigenaar krijgt dan tot de vervaldatum de tijd om zijn auto te laten repareren. Gedurende de periode tot de vervaldatum mag met de auto alleen op de openbare weg worden gereden van het APK keuringsstation naar het reparatiebedrijf. Als de auto weer gerepareerd is, wordt deze alsnog goedgekeurd en afgemeld bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De reparaties moeten vóór de vervaldatum van de lopende periode worden uitgevoerd. De APK mag vanaf twee maanden vóór de vervaldatum plaatsvinden.


Steekproef

De RDW laat met enige regelmaat steekproefsgewijs auto's een herkeuring ondergaan, om te controleren of de garage de auto terecht heeft goed- of afgekeurd. Dit wordt bepaald op het moment dat het keuringsresultaat van de auto bij de RDW wordt doorgegeven. In dat geval kan het tot 1,5 uur duren voordat de auto herkeurd is en zijn de garage en de eigenaar wettelijk verplicht deze tijd te wachten met ander onderhoud of het weer in gebruik nemen van de auto. Bij circa 3% van alle te keuren auto's wordt een steekproef uitgevoerd.


Nooit meer een Bon
voor geen APK?

Vul dan uw kenteken en e-mailadres in door op de APK Reminder te klikken. En ontvang van ons tijdig een e-mail.


Kosten

Benzine of Diesel € 49.-
Dit is inclusief BTW, afmeldkosten en binnen 14 dagen gratis herkeuring. Kleine reparaties worden meestal direct en gratis voor u uitgevoerd.


Wat wordt er gecontroleerd bij een APK keuring?

Bij de APK keuring let de keurmeester onder andere op de volgende onderdelen:


    Verkeersveiligheid
  • Remmen
  • Wielophanging
  • Schokdempers
  • Banden
  • Stuurinrichting
  • Verlichting
  • Carrosserie

    Milieu
  • Uitlaatgassen
  • Roetmeting(dieselmotoren)
  • Viergasmeting (Benzinemotor)

    Algemeen
  • Kilometerstand registratie
  • Voertuigidentificatienummer
  • Gebruikte brandstof